Sporter
BJJ Frontline Academy svartbälten

Brasiliansk Jiu-jitsu

BJJ består till största delen markkamp, det vill säga brottning med lås och strypningar (submissions), eller newaza, men inkluderar även nedtagningar. BJJ innehåller inga typer av slag eller sparkar, även om den effektivt kan användas i kombination med dessa. Den s.k. Gracie Jiujitsun innehåller dock såväl slag och sparkar som försvar mot dessa. Väl på marken handlar det om att få en fördelaktig kontrollposition på din motståndare, varifrån du kan genomföra ett ledlås eller en strypning. I ett underläge försöker du återta en kontrollposition eller nå en mer neutral position. Vanliga positioner är side control, mount, guard och back mount.


Teknikerna är utformade för att ge största mekaniska fördel, exempelvis genom att använda positioner där du har bättre kontroll, rörlighet, balans, styrka eller hävarm. Det finns vanligen flertal kontringar på en och samma teknik.


Ett träningspass brukar innehålla uppvärmning, teknikträning, sparring och/eller fysträning. De flesta klubbar kör mer sparring och fys än andra jiujitsu-stilar i Sverige. Det finns dock skillnader även mellan olika BJJ-klubbar.


Man tränar både med och utan dräkt (så kallad gi). Det finns sex olika grader av bälten (vitt, blått, lila, brunt, svart, rött), vanligen används även streck för att indikera hur långt man är på väg till nästa bälte. Rött bälte innehas endast av ett fåtal personer i världen så som medlemmar i familjen Gracie samt några andra pionjärer inom sporten). Barn under 16 har fler färger, då man enligt de flesta internationella organisationer inte får gradera sig till blått förrän vid 16 års ålder.


Det tar förhållandevis lång tid att gradera sig inom BJJ då kampsporten är mycket krävande. Stor vikt läggs vid tillämpning av tekniker (i exempelvis sparring eller situationsbaserad sparring) snarare än korrekt utförande. I regel tar det cirka två år att erhålla den första graderingsnivån (blått bälte).


I tävling delar man in efter ålder, bältesgrad och vikt. Beroende på bältesgrad finns det tekniker som är otillåtna beroende på högre skaderisk. Match vinns genom poäng, submission eller avbrott från domare.

Registrera dig redan nu och få tre träningspass gratis!

Gäller enbart nya medlemmarHar du en fråga som du inte hittar svar på? Kontakta oss gärna så svarar vi inom 24 timmar.

SW Submission Wrestling

Submission Wrestling

Submission wrestling är en modern hybridkampsport. Förenklat är det Brasiliansk Jiu-Jitsu fast man har shorts och en t-shirt/rash guard på sig istället för en gi. Detta innebär att tempot ofta är högre.


Sporten går ut på att tvinga sin motståndare att ge upp utan att använda sparkar eller slag. Grepp, kast, strypningar och lås (när en tävlande tar ett grepp på sin motståndare som hotar att skada någon av dennes leder, skelett, muskler eller en annan kroppsdel) är tillåtna. Vinner gör man på submission, det vill säga att motståndaren ger upp, eller på poäng. En av de mest prestigefyllda tävlingsorganisationerna är ADCC. De har en stor turnering som går av stapeln vartannat år.

SW Submission Wrestling

Thaiboxning

"Muaythai eller Thaiboxning som det populärt kallas är en fysiskt krävande sport som ställer stora krav på teknik och uthållighet. Sporten härstammar från Thailand med dess traditioner och kultur. Muaythai kallas också sporten med de 8 vapnen (Sparkar, knän, slag och armbågar) Sporten tränas idag på ca.100 klubbar i Sverige som är anslutna till Svenska Muay thai Förbundet.


Man kan förenklat säga att Muay thai är som boxning med spark och knätekniker. Men för att bli duktig i denna sport så krävs det inte bara att man kan slå och sparka man måste också behärska att skydda sig mot attacker och fungerar därmed som ett bra självförsvar. Teknikerna kan för okunniga se ganska enkla ut om man jämför med andra asiatiska kampsporter.


Men när man ska göra samma sak så inser man att det kommer ta många år att bemästra dessa enkla tekniker och få kraft bakom. Muaythai är vad du gör det till, ca 90% av utövarna i Sverige motionstränar men vill man hårdsatsa så finns möjlighet att nå långt som till EM och VM. Sverige har genom åren tagit ett flertal VM guld och är mycket framgångsrika internationellt."Ställ dina frågor via SMS, mail eller vår facebooksida


Oavsett vad du funderar på när det kommer till träning, tävling eller vårt träningscenter så kan du ställa frågor via SMS, mail eller på vår facebooksida. Vi försöker alltid att svara inom 24 timmar.

 

Frontline Academy

Kontaktuppgifter

Hjälmarvägen 65

70286

Örebro


@:  info@frontlineorebro.se

SMS: 079-9700093

TEL: 019-7649204

Telefontider:

mån - fre:  10:00-14:00

lör:                10:00-12:00

sön:              stängt

Facebook
Instagram

Copyright @ All rights reserved